menu

Jute stof van natuurlijke vezels achtergond informatie

jute plantje

jute plantje

Jute groeit in tropische landen met een hoog vochtigheidsklimaat. Het wordt gewonnen van de plantensoort Chorchorus. De eigenschappen van de vezels worden al eeuwenlang met dank door mensen toegepast. De draden zijn lang en erg sterk, zelf mee van de sterkste die moeder natuur te bieden heeft.  Jute heeft een hoge isolatiewaarde en wordt niet gauw statisch bij wrijving.
Iedereen zal het wel herkennen, Jute heeft een aparte geur. Dit onderstreept het natuurlijke karakter en karakteristiek.

De grootste producenten op het gebied van Jute zijn India en Bangladesh.  Net als bijvoorbeeld katoen zijn de prijzen onderhevig aan klimaatschommelingen.

Jute kent vele toepassingen maar de grootste en bekendste zijn toch wel de zakken. Deze vind je overal in de industriële sectoren, voeding of bijvoorbeeld bouw nijverheid. Meer richting consumenten vlak zijn er jute gordijnen, jute tapijten, jute kussens, jute speelgoed, schoenen en wordt er imitatie zijde van gemaakt. Steeds vaker zien we jute ook als verpakkingsmateriaal waarbij het een veel duurzamer alternatief vormt dan plastic.

Jute is biologisch afbreekbaar in ongeveer 1 tot 2 jaar (afhankelijk van de eventuele laminering).

jute oogst

jute oogst